ANDREJ BOHTE

Trener specializiran v pridobivanje moči s pomočjo lastne teže in dodatnih bremen, povečanje gibljivosti, prehransko svetovanje in rehabilitacijo po poškodbah gibalnega sistema.

+386 40 506 237

LJUBLJANA, SLOVENIJA

Na vrh
Andrej Bohte > Trening  > OBRAVNAVA IN ZDRAVLJENJE BOLEČIN V KRIŽU

OBRAVNAVA IN ZDRAVLJENJE BOLEČIN V KRIŽU

KAJ VEMO?

 

Bolečine v križu so eden najpogostejših vzrokov za funkcionalno oviranost ljudi, vendar so najbolj priljubljene vrste zdravljenja (operacija hrbtenice, opioidna zdravila proti bolečinam, injekcije steroidov) za večino bolnikov neuporabne ali celo škodljive. Dokazi, ki podpirajo to ugotovitev, so številni programi vadbe, ki pomagajo pri lajšanju bolečin v križu.

 

 

KAJ TO POMENI ZA VAS?

 

Če imate kronične težave s križem, naj vaš zdravnik najprej izključi resnejše vzroke, ki bi te težave lahko povzročali. Pomembno je, da ostanete aktivni, da sodelujete s strokovnjakom in da preizkusite tudi alternativne pristope k zdravljenju – vadbo za moč ali program aerobne vadbe, masažo, pilates, psihoterapijo, kiroprakso, tai chi itd. Te alternative vam lahko pomagajo pri blažitvi simptomov.

 

KAJ TO POMENI ZA ZDRAVSTVENO POLITIKO?

 

Med tem, kar dokazano pomaga bolnikom (programi vadbe, masaža) in tem, kar krije zdravstveno zavarovanje (operacije, opioidi), je velik razkorak. Potrebujemo zavarovalniške načrte, ki bodo povrnili stroške pacientom in ponudnikom zdravstvenih storitev za širši spekter zdravljenj bolečin v križu.

Številni bolniki se s težavo prebijajo skozi zdravstveni sistem, ki ni primerno opremljen, da bi jim pomagal. Spodbuja jih k izbiri invazivnih, odvisnost povzročajočih, dragih posegov, ki velikokrat ne pomagajo in lahko bolnika celo poškodujejo.  Zdravniki in bolniki pričakujejo zdravila za skoraj vse, bolečine v križu pa so tista vrsta skoraj univerzalnih zdravstvenih težav, za katere večinoma ni zdravila. Na koncu so bolniki in davkoplačevalci tisti, ki za to polomijo plačajo z denarjem in svojim zdravjem.

Bolečine v križu so eden najpogostejših razlogov za obisk zdravnika. Prav tako so glavni razlog za odsotnost z delovnega mesta kjerkoli po svetu.

Zdravniki bolečine v križu imenujejo različno, vendar pa tisto, ki jo občuti večina bolnikov, imenujejo kronična nespecifična bolečina v križu, kar pomeni, da trdovratna bolečina nima ugotovljivega vzroka, kot je, na primer, tumor, ukleščen živec, vnetje, ali sindrom cauda equina.

V 90 odstotkih primerov so bolečine v križu kratkotrajne oz. akutne in izginejo v nekaj dneh ali tednih brez velikega hrupa. Manjši del bolnikov občuti subakutne bolečine, ki trajajo od 4 do 12 tednov, ali kronične bolečine, ki trajajo 12 tednov ali še dlje. 

Le majhno število bolnikov z bolečinami v križu potrebuje operacijo. Raziskave so pokazale, da ni klinično pomembnih razlik med bolniki, ki so imeli poseg in bolniki, ki so jih zdravili z neoperativnimi metodami.

 

Opioidna zdravila proti bolečinam na recept zdravniki predpisujejo precej pogosto, kar 20 odstotkov bolnikov jih jemlje dolgoročno, kljub temu, da pravzaprav niso prepričani, da zares pomagajo. Nedavno objavljena nadzorovana klinična raziskava je primerjala dolgoročno uporabo opioidov z uporabo neopioidnih zdravil (kot so protivnetne učinkovine in acetaminofen) za lajšanje bolečin v križu ali pri osteoartritisu kolka ali kolena. Po letu raziskav so znanstveniki ugotovili, da je v izboljšanju zdravstvenega stanja bolnika pri uporabi opioidov oz. neopioidov le majhna razlika.

Injekcije steroidov za lajšanje bolečin v križu, še ena priljubljena metoda zdravljenja, prav tako nejasna, je pokazala podobne rezultate. Tudi injekcije kratkoročno ublažijo bolečine, vendar se njihov učinek porazgubi v nekaj mesecih. Dolgoročno ne izboljšajo zdravstvenega stanja bolnika.

 

Gibanje je najbrž vaše najpomembnejše sredstvo v borbi proti bolečinam v križu

 

Ko udarijo bolečine v križu, je naš prvi vzgib izogibanje telesni dejavnosti in umik na kavč, dokler bolečine ne popustijo.

Zdravniki menijo, da je v večini primerov ravno to najslabše, kar lahko naredite. Če primerjamo študije o telesni dejavnosti in njeni odsotnosti pri bolečinah v križu, so rezultati skladni in jasni: telesna dejavnost pomaga pri lajšanju bolečin, medtem ko pomanjkanje telesne dejavnosti lahko bolnikovo okrevanje podaljša.

 

Vadba je koristna zaradi več razlogov: lahko izboljša moč mišic, ki podpirajo hrbtenico; izboljša fleksibilnost in gibljivost hrbta, zaradi česar se bolniki gibljejo bolj funkcionalno in se lahko vrnejo nazaj k svojemu vsakdanjemu življenju; lahko izboljša pretok krvi v mehka tkiva hrbta in tako pospešuje celjenje in zmanjšuje zategnjenost mišic.  To je le nekaj razlogov, zakaj znanstveniki, ki raziskujejo bolečine v hrbtu, priporočajo, da raje izberemo vadbo pred pasivnimi zdravljenji, kot sta akupunktura ali masaža.

Vendar se moramo zavedati, da vadba pri kratkotrajnih akutnih epizodah ne pomaga vedno. Če imate kronične bolečine v hrbtu, boste želeli najti način, kako si bolečine olajšati in ostati dejavni.

Priporočljivo je, da poiščete strokovnjaka, ki resnično razume hrbet in težave, povezane z njim. Za vas bo pripravil program vadbe, ki bo prikrojen vaši specifični bolečini. Lahko prihajajo iz različnih področij (fizioterapevti, osebni trenerji, ortopedi itd.) in vas opazujejo, kako hodite, sedite in stojite; analizirajo, kaj vaša drža in hoja povesta o vaših mišicah, tetivah in vezeh. 

 

Naše odločitve morajo biti hrbtu in zdravju prijaznejše

Med tem, kar ponudniki zavarovanj nudijo bolnikom in kar bolniki dejansko potrebujejo za lajšanje bolečin v hrbtu, je velik prepad. Zavedanje, da si bolniki zaslužijo več kot samo zdravilo na recept, ki morda ne bo pomagalo, pa je definitivno korak v pravo smer.

 

 

 

Deli